- 5-jaarlijks
EPC Niet-residentieel
EPC Niet-residentieel
EPC NR, ook wel het "Energieprestatiecertificaat Niet-Residentieel" genoemd, is een dynamische tool die de evolutie van een gebouweenheid richting de lange termijndoelstelling (koolstofneutraliteit) weergeeft en visualiseert, en mogelijke knelpunten uitlicht. Dit certificaat is niet vergelijkbaar met het energielabel voor woningen (EPC voor residentiële gebouwen), want het is voornamelijk gericht op de inzet van lokale groene energietechnieken en minder op de energetische prestaties van de gebouwschil zelf.
Periodiciteit en geldigheid
Wet- en regelgeving
-
Energiebesluit artikel 1.1.1 72° /0/1
-
Vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële eenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m2 beschikken over een EPC NR.
- Vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.
Bijkomende informatie
In het kader van labelpremies vragen de kredietinstellingen eerst een EPC voor aanvang der werken op te maken alvorens deze werken uit te voeren. Na beëindiging van de werkzaamheden, kan er een nieuw EPC opgemaakt worden met een geoptimaliseerde energiescore.
Bij de verkoop of verhuur van uw woning of appartement heeft u verplicht een EPC-label nodig. Bij verkoop moet dit label bovendien na 2019 opgemaakt zijn om geldig te zijn.
Daarnaast is het sinds 2022 verplicht een EPC te hebben voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (EPC GD). Dit certificaat geeft potentiële huurders of kopers informatie over de energiezuinigheid van het pand.
Te voorzien door klant
Het is belangrijk dat alle te onderzoeken ruimten vrij en toegankelijk zijn om een vlotte en volledige inspectie mogelijk te maken. Indien dit niet het geval is, kan dit leiden tot een verplichte hercontrole. Het is eveneens verplicht om het document "Aanstiplijst EPC" in te vullen.
Dit document bevat een opsomming van alle aanvaardbare bewijsstukken door het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). Geldige bewijsstukken zijn onder andere, maar niet beperkt tot:
- Bouwplannen: getekend door architect en goedgekeurd door overheid.
- Lastenboek: getekend door aannemer en bouwheer en onderdeel vormend van een aannemingsovereenkomst.
- Facturen van aannemers of bouwmaterialen: vermelding adres plaatsbezoek.
- Technische fiches: ter plaatse vaststellen dat de installatie en bouwmaterialen aanwezig zijn.
- Vorig opgemaakt EPC of EPB-verslag: enkel geldig indien het adres overeenstemt.